Paluchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne do pracy i do szkoły

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
    7 g suszonych drożdży
    1 jajko
    3 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mleka
    szczypta soli
    Powidła lub inny dżem według własnego smaku
    Dodatkowo:
    kilka łyżeczek mleka
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe paluchy 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę, masło, cukry, sól, jajko i drożdże zagniatamy do jednolitej konsystencji.
    Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkujemy w prostokąt 30x40 i smarujemy powidłami.
    Następnie zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki szerokości ok. 5 cm. Każdy z nich delikatnie skręcamy, rozciągamy i układamy na blaszce.
    Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.

Porady

Szybko i smacznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować