Kapusta zyskała na smaku dzięki pieczeniu razem z pałkami z kurczaka.
50 min
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka,
2 marchewki,
1 duża cebula,
1/2 główki kapusty,
250 g pieczarek,
1 łyżeczka kminku,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka masła,
olej rzepakowy do smażenia,
Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pałki z kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku (ja ściągam skórę-nie lubię się bawić w wybieranie piór i pałek) i oprószam solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
Cebulę obieram i kroję w piórka.
Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę- chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.
Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.
Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, na nich układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
Smacznego :)
Komentarze