Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście.

4.5 (164 ocen)

  • 50 min

Kapusta zyskała na smaku dzięki pieczeniu razem z pałkami z kurczaka.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
    2 marchewki,
    1 duża cebula,
    1/2 główki kapusty,
    250 g pieczarek,
    1 łyżeczka kminku,
    sól, pieprz do smaku,
    1 łyżka masła,
    olej rzepakowy do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Pałki z kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku (ja ściągam skórę-nie lubię się bawić w wybieranie piór i pałek) i oprószam solą i pieprzem.
    W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
    Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
    Cebulę obieram i kroję w piórka.
    Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę- chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.
    Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.
    Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, na nich układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować