200 g kaszy jęczmiennej ( 2 woreczki),
6 pałek z kurczaka,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 duża cebula,
1/2 czerwonej słodkiej papryki,
około 300 ml bulionu warzywnego z kostki,
przyprawa do kurczaka (u mnie pikantna),
sól,
pieprz,
olej
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Pałki z kurczaka na kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2.Pałki umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka. Obsmażyć równomiernie na rozgrzanym oleju i zdjąć z patelni.
3.Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na tym samym oleju, na którym były smażone pałki.
4.Kaszę wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pałki.
5.Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. W trakcie pieczenia całość polewać bulionem.
Przed podaniem całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze