Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

4.46 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tego dania nauczyła mnie mama. Potrzebny do niego jest ostry nóż i trochę cierpliwości przy wyjmowaniu kości, ale wysiłek się opłaca bo mamy pyszny obiadek :) Ja zawsze przygotowuję większą porcję i następnego dnia odgrzewam na wytopionym tłuszczu na patelni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dużych pałek kurczaka
    1 kg pieczarek
    papryka słodka, oregano, majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami 1. Z każdej pałki usuwamy kość za pomocą długiego wąskiego noża przesuwając nim na około kości. Staramy się nie zostawić na kości mięsa.
  • Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami 2. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy do odparowania wody. Doprawiamy solą, majerankiem i oregano. Tak przygotowanymi pieczarkami nadziewamy pałki. Mięso obtaczamy z papryce słodkiej wymieszanej z solą i pieprzem lub w gotowej przyprawie do kurczaka. Nadziane pałki układamy w prodiżu i pieczemy ok. 1 godziny. Można także ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec tyle samo czasu w piekarniku w 180-200 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Porady

Na wyciągniętych kościach możemy ugotować rosół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pieczarki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować