PĄCZKI Z RÓŻANĄ MARMOLADĄ

0 (0 ocen)

Zawsze robię je z mamą na tłusty czwartek i znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    10-15 dag cukru
    1/2 litra mleka
    6 żółtek
    1 jajko
    szczypta soli
    15 dag masła
    kieliszek spirytusu
    dowolny zapach
    otarta skórka z cytryny
    tłuszcz do smażenia (ja robię pół na pół czyli 1 litr oleju i 1 kg smalcu)
    cukier puder do posypania
    marmolada różana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, zrobić rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, 20 dag mąki i ciepłym mlekiem (rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany) i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do miski wyrośnięty rozczyn, dowolny zapach, sok i otartą skórkę z cytryny, resztę mleka,szczyptę soli, alkohol i starannie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie, lśniące i jak będzie miało dużo pęcherzyków powietrza wówczas dodać stopiony tłuszcz i dalej wyrabiać aż tłuszcz wchłonie w ciasto (ciasto nie powinno być za gęste). Obrać z ciasta miskę wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy ciasto wyrośnie nabierać małe porcje ciasta rękami namoczonymi w oleju i na małe krążki nakładać marmoladę różaną dokładnie zlepić i zlepionym kłaść na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką aby wyrosły. Wyrośnięte pączki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią od spodu to widelcem przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Usmażone pączki kłaść na duże sito lub na bibułkę aby odsączyć z tłuszczu. Po osączeniu ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować