Zawsze robię je z mamą na tłusty czwartek i znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
10-15 dag cukru
1/2 litra mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
15 dag masła
kieliszek spirytusu
dowolny zapach
otarta skórka z cytryny
tłuszcz do smażenia (ja robię pół na pół czyli 1 litr oleju i 1 kg smalcu)
cukier puder do posypania
marmolada różana
Pączki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, zrobić rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, 20 dag mąki i ciepłym mlekiem (rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany) i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do miski wyrośnięty rozczyn, dowolny zapach, sok i otartą skórkę z cytryny, resztę mleka,szczyptę soli, alkohol i starannie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie, lśniące i jak będzie miało dużo pęcherzyków powietrza wówczas dodać stopiony tłuszcz i dalej wyrabiać aż tłuszcz wchłonie w ciasto (ciasto nie powinno być za gęste). Obrać z ciasta miskę wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy ciasto wyrośnie nabierać małe porcje ciasta rękami namoczonymi w oleju i na małe krążki nakładać marmoladę różaną dokładnie zlepić i zlepionym kłaść na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką aby wyrosły. Wyrośnięte pączki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią od spodu to widelcem przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej. Usmażone pączki kłaść na duże sito lub na bibułkę aby odsączyć z tłuszczu. Po osączeniu ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.
Komentarze