Pączki z piekarnika

4.46 (169 ocen)

  • 2 godz.

Wersja dla dbających o linię;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    ok.1/2 szklanki oleju
    marmolada różana,budyń,czekolada co lubicie
    cukier puder do posypania pączków
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklanki ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.
    Mąkę przesiać,wsypać cukier,dodać rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko i olej,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Czekałam ok.godziny.
    Z wyrośniętej masy odrywać po kawałku ciasta,lub ciasto rozwałkować delikatnie na grubość 3 cm i wykrawać kółeczka szklanką. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wykrawać kółeczka,odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
    Pączki piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nadziać czym lubicie posypać cukrem pudrem,lub polukrować:-)
    Smacznego:-)

Porady

Czas przygotowania uzależniony jest od wyrastania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować