Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklanki ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.
Mąkę przesiać,wsypać cukier,dodać rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko i olej,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Czekałam ok.godziny.
Z wyrośniętej masy odrywać po kawałku ciasta,lub ciasto rozwałkować delikatnie na grubość 3 cm i wykrawać kółeczka szklanką. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wykrawać kółeczka,odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Pączki piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nadziać czym lubicie posypać cukrem pudrem,lub polukrować:-)
Smacznego:-)
Porady
Czas przygotowania uzależniony jest od wyrastania ciasta.
Komentarze