Pączki z marmoladą i lukrem

5 (171 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączek, to już klasyk, nie może zabraknąć go, w tłusty czwartek na stole. Smaczne, kaloryczne i ponad czasowe. Te są polukrowane i nadziane marmoladą, bo takie najbardziej smakują domownikom.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g. mąki pszennej+do podsypania
    50 g. drożdży
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    70 g. masła
    1 szklanka mleka
    1 aromat śmietankowy
    szczypta soli
    50 ml. wódki czystej
    Lukier biały:
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    4-5 kropli aromatu śmietankowego
    3-4 łyżki przegotowanej wody
    Lukier różowy:
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    ok. 3-4 łyżek soku z aronii
    Dodatkowo:
    ok. 1 szklanki marmolady z róży lub ulubionej
    odrobina oleju
    tłuszcz do smażenia[u mnie smalec]
    papierowy ręcznik do osaczenia
    posypka cukrowa
    skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Marmolady Lukier

Pączki z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko doprowadzam do zagotowania, zestawiam z kuchni, dodaje masło, mieszam, studzę. Do ciepłego[ale nie gorącego]mleka dodaje cukier, drożdże, 0,5 szklanki mąki, mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje żółtka, aromat, sól i wyrośnięty rozczyn, zagniatam ciasto, dodaje alkohol i zagniatam, aż zacznie odstawać od ręki i miski.
  • jk 2. Ciasto posypuję cieniutko mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
  • jk 3. Stolnicę posypuję mąką, wyjmuję ciasto, lekko je zagniatam, dzielę nożem na cztery i każdą część jeszcze na cztery, mam 16 części. Ręce maczam w odrobinie oleju, na każdą część nakładam marmoladę i lepię pączki. Pączki układam na posypanej cieniutko mąką stolnicy, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • jk 4. Pączki smażę na gorącym tłuszczu z obu stron .
  • jk 5. Pączki układam na papierowym ręczniku. Składniki na lukry mieszam. Jeszcze ciepłe pączki smaruje lukrami, część posypuje skórką pomarańczową lub posypką cukrową.

Porady

Warto spróbować je wykonać, bo na prawdę łatwo się je robi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować