Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Donut’s kokosowe. Paczki pokryte są polewą czekoladową, posypane kokosem, powstałe z mąki kokosowej i jakby tego było mało, również masło zastąpione zostało olejem kokosowym. Efekt? Pyszne, miękkie w środku pączki, chrupiące na zewnątrz, najlepiej smakujące zjedzone jeszcze ciepłe do porannej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki kokosowej
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 szklanka mleka kokosowego
    80 ml oleju kokosowego lub margaryny
    2 jajka
    1 żółtko
    10g suszonych drożdży
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki spirytusu
    1 tabliczka gorzkiej czekolady do ozdoby + trochę kokosu
    tłuszcz do pieczenia pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Pączki z dziurką inaczej, czyli donut’s kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem utarłam jajo i żółtko z cukrem, dodałam mąki przesiane z drożdżami, podgrzane mleko, spirytus oraz sól.
  • 2. Ciasto wyrabiałam mikserem przez 5 minut, pod koniec dodałam roztopiony, ciepły olej kokosowy i wyrabiałam mikserem kolejne 2 minuty do uzyskania jędrnego ciasta na pączki. Ciasto będzie się kleiło do dłoni, ale takie ma być, nie dodawajcie mąki.
  • 3. Ciasto należy zostawić aby odpoczęło na 30 minut.
  • 4. Po upływie 30 minut na blat kuchenny wysypałam garść mąki, i rozwałkowałam na niej ciasto na grubość 1 cm. Wycinałam szklanką duże kółka, a na ich środku zakrętką po wodzie mineralnej – małe. Tak przygotowane donuty zostawiłam ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. //
    RADA--> Czas można przyśpieszyć i polepszyć efekt układając pączki na blaszce posmarowanej olejem, a blaszkę wstawić do piekarnika ustawionego na temperaturę 50 stopni. W takich warunkach pączki urosną szybciej i lepiej.
  • 5. Urośnięte pączki smażyłam w rozgrzanym do temperatury 170stopni oleju.
  • 6. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą i posypać kokosem.

Porady

Jeżeli nie macie termometru cukierniczego wrzućcie jednego paczka jeżeli natychmiast stanie się brązowy lub ciemno złoty zmniejszcie temperaturę. Paczki powinny smażyć się po niecałej minucie z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować