PĄCZKI Z ADWOKATEM

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Tym razem prezentuję przepyszne pączki z nadzieniem budyniowo- ajerkoniakowym. Dla wielbicieli ajerkoniaku!

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    - 4 szklanki mąki + kilka łyżek do podsypania
    - 3 jajka
    - 100 g roztopionego masła
    -250 ml letniego mleka
    - 20 g świeżych drożdży
    - 70 g cukru
    - 1/2 łyżeczki soli
    - olej do smażenia
    na nadzienie:
    - 2 jajka
    - 150 g cukru
    - 125 ml mleka
    - 125 ml likieru advokat
    - 20 g budyniu waniliowego (pół torebki)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Alkohole

Pączki z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z advokatem 1. Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 20 g cukru i pół szklanki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Pączki z adwokatem 2. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ugniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się lekko kleić). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż masa podwoi swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się "napuszone".
  • 4. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 185 °C. i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
  • 5. Do każdego jeszcze ciepłego pączka wycisnęłam szprycą baaaardzo dużo nadzienia ajerkoniakowego. Następnie polałam lukrem i posypałam płatkami migdałowymi.
  • 6. Przygotowujemy nadzienie:
    Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Wlewać po trochu mleka i nadal ubijać, aż masa się połączy. Schłodzić w lodówce. Do masy wlewać powoli likier, wymieszać. Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej. W niewielkiej ilości wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać w kąpieli wodnej. Cały czas mieszać i podgrzewać, aż masa zacznie przypominać budyń. Schłodzić w lodówce. Gotową masą nadziewać pączki.

Porady

Bardzo polecam nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu, gdyż mają wówczas ładniejszy kształt i nie widać na nich łączeń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować