Pączki Wiedeńskie - Gniazdka

4.46 (151 ocen)

  • 40 min

Te pączki wiedeńskie to są najlepsze paczki jakie mogą być :) Uwielbiam je! Pamiętam jak zawsze mama mi je do szkoły kupowała,a teraz z radością sama je przygotowuję dla moich pociech.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g mąki typ 405
    500 ml wody
    150 g masła
    5 jajek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    olej do smażenia (1L)

    Lukier:

    3 łyżki gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    200 g cukru pudru
    można użyć ulubionej posypki
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Pączki wiedeńskie - gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z masłem oraz szczyptą soli.Kiedy zacznie wrzeć,a masło się rozpuści zdjąć garnek z ognia ,wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką wstawić ponownie na ogień,mieszać do momentu,aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Odstawić do przestygnięcia.
    Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem na średnich obrotach.

    Z papieru do pieczenia należy powycinać kwadraty 10cm x 10cm poukładać je na dużej blasze do pieczenia.Każdy kwadrat posmarować za pomocą pędzelka silikonowego olejem.

    Rozgrzać olej do temperatury 180C .

    Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
    Na każdy kwadrat papieru do pieczenia wyciskać ciasto na kształt koła o śr ok 6 cm (ja każde koło robiłam potrójnie czyli jednego pączka 3 razy objechałam dookoła szprycą żeby był w miarę wysoki,ale nie za bardzo).
    Wrzucać pączki na rozgrzany olej obracając papierem do góry.(papier powinien od ciasta się odkleić).
    Smażyć z każdej strony na złocisty kolor i wyjmować na papierowy ręcznik.

    Lukier: Cukier puder wsypać do miski ,dodać ciepłą wodę oraz sok z cytryny,wymieszać.
    Maczać pączki wiedeńskie w lukrze i układać na blachę aby zastygł.Na koniec można posypać posypką - pączki wiedeńskie będą apetycznie kolorowe.

Porady

Gdyby ciasto nie chciało się odklejać od papieru do pieczenia,należy wrzucić je do oleju razem z papierem .Papier po chwili puści ,należy wtedy go wyjąć ale nie powinno z tym być problemu:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować