Pączki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone drożdże włożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i około ¼ szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Rozmeszać na papkę. Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i wstawić tam rondelek z drożdżami, Przykryć i odstawić na około 15 minut. W tym czasie zmiksować żółtka z wanilią i cukrem dodając do nich 3-4 łyżki letniego mleka. Miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy drożdże urosną przelać je do mąki. Dodać zmiksowane żółtka, resztę ciepłego mleka, Brandy lub spirytus, wyrabiać, gdy składniki się połączą dodawać stopione masło lub olej. Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od naczynia i ręki, im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym lepiej. Naczynie z ciastem przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Ja postawiłam na garnku z ciepłą wodą, ciasto szybciej urosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rwać kawałki ciasta, formować z nich pączki i układać np. na blasze wysłanej pergaminem lub stolnicy. Odstawić, aby podrosły. W tym czasie podgrzać smalec z olejem i smażyć pączki. Na początku na dużym ogniu, a po chwili regulować ciepłotę zmniejszając płomień, aby pączki doszły w środku. Jak poleciła Megi pączki przewracałam za pomocą drewnianego patyczka, którym jednocześnie sprawdzałam, czy pączki w środku są upieczone.
Z tej ilości mąki wychodzi mniej więcej 30 pączków, to zależy od ich wielkości. Ja nie nadziewałam ich marmoladą, ponieważ wolimy pączki bez nadzienia.
Komentarze