Pączki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładam twaróg,rozgniatam widelcem,przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypuje cukier,dodajemy śmietanę,wódkę,wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy,następnie zagniatamy ręką.
W małym rondelku rozgrzewamy oliwę,na małym ogniu smażymy pączusie,małą łyżeczkę maczamy w oleju i nabieramy ciasto,formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego,pamiętajmy,żeby nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości kulek do oleju,bo pączusie nie będą się same przekręcać,smażymy na jasno-brązowy kolor z obu stron.
Pączki po wyjęciu z oleju najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy a następnie na talerz i ciepłe jeszcze oprószyć cukrem pudrem z cynamonem,lub polukrować jeśli lubicie.
Porady
Pączki można również polukrować,ale kto by się bawił w lukrowanie,znikają w locie ;-)
Komentarze