Pączki Twarogowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wieczorna zachciewajka ;-)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu póltłustego
    4 łyżki cukru
    2 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    2 jajka L
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżka wódki(pominęłam)
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder z cynamonem do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki

Pączki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładam twaróg,rozgniatam widelcem,przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypuje cukier,dodajemy śmietanę,wódkę,wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy,następnie zagniatamy ręką.
    W małym rondelku rozgrzewamy oliwę,na małym ogniu smażymy pączusie,małą łyżeczkę maczamy w oleju i nabieramy ciasto,formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego,pamiętajmy,żeby nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości kulek do oleju,bo pączusie nie będą się same przekręcać,smażymy na jasno-brązowy kolor z obu stron.
    Pączki po wyjęciu z oleju najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy a następnie na talerz i ciepłe jeszcze oprószyć cukrem pudrem z cynamonem,lub polukrować jeśli lubicie.

Porady

Pączki można również polukrować,ale kto by się bawił w lukrowanie,znikają w locie ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować