Pączki pieczone z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do niedużej miseczki wsypujemy drożdże suche lub świeże, zalewamy ciepłą wodą oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Chwilę mieszamy, zawijamy folią i odstawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka, żółtka ukręcone z pozostałym cukrem na kogel mogel. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 5 min. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy do wchłonięcia. Ciasto powinno być raczej klejące i przywierające do dłoni, ale nie mocno. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Źródło przepisu : ilovebake.pl
Napuszone ciasto wykładamy na dosyć obficie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o śr. 6 cm wykrawamy pączki. Bardzo delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy folią lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 200 C przez około 5-7 min do lekkiego zarumienienia. Uwaga: jeśli zaczną pękać podczas pieczenia nie trzymaj ich dłużej w piekarniku. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionym dżemem. Dowolnie możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, czekoladą, kajmakiem.
Komentarze