Pączki na białkach

4.94 (176 ocen)

  • 50 min

Zastanawiacie się co zrobić z pozostającymi białkami po usmażeniu pączków? Zróbcie następną porcję pączków, tym razem na samych białkach :) Miękkie, bardzo smaczne i co najważniejsze, nie chłoną tłuszczu!

  • 50 min

Składniki:

  • Porcja na 8 sztuk dużych pączków:
    250 g mąki pszennej + 45 g mąki
    2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml)
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    2 białka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.94 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki na białkach 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto.
  • Pączki na białkach 2. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko je w niej obtoczyć. Podzielić na 8 równych kawałków. Pączki wychodzą bardzo duże, więc z powodzeniem możemy podzielić na 10 części. Każdy uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu można nadziewać przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować