Zastanawiacie się co zrobić z pozostającymi białkami po usmażeniu pączków? Zróbcie następną porcję pączków, tym razem na samych białkach :) Miękkie, bardzo smaczne i co najważniejsze, nie chłoną tłuszczu!
50 min
Składniki:
Porcja na 8 sztuk dużych pączków:
250 g mąki pszennej + 45 g mąki
2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml)
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
2 białka
szczypta soli
Pączki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto.
2.Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko je w niej obtoczyć. Podzielić na 8 równych kawałków. Pączki wychodzą bardzo duże, więc z powodzeniem możemy podzielić na 10 części. Każdy uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu można nadziewać przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem.
Komentarze