Pączki małe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

szybko znikają

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 30 szt.
    ok. 600 g mąki
    180 ml mleka
    25 g drożdży
    10 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    2 jajka (całe)
    2 łyżki spirytusu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Pączki małe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier waniliowy, jajka, żółtka i spirytus. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Gdy się zbyt klei podsypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy od niego małe kawałki ciasta i lepimy kulki. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 min. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Równie dobrze można je zrobić z marmoladą lub innym nadzieniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy