Składniki na ok. 30 szt.
ok. 600 g mąki
180 ml mleka
25 g drożdży
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
2 jajka (całe)
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier waniliowy, jajka, żółtka i spirytus. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Gdy się zbyt klei podsypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy od niego małe kawałki ciasta i lepimy kulki. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 min. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Równie dobrze można je zrobić z marmoladą lub innym nadzieniem.
Komentarze