Pączki koreańskie

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zakręcone pączki w cukrowo-cynamonowej posypce.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki maki tortowej
    1 szklanka mleka
    40 g. masła
    1 opakowanie drożdży suszonych (8 g.)
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    Do obtoczenia pączków:
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki koreańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki koreańskie 1. W rondelku roztopić masło. Wyłączyć palnik. Wlać mleko, dodać cukier, sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • Pączki koreańskie 2. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka.
    Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką
    i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko
    zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut.
  • Pączki koreańskie 3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice podsypana mąką. Ponownie chwilę zagnieść. Podzielić na 16 mniej więcej równych części. Z każdej części zrobić kulkę.
  • Pączki koreańskie 4. Następnie z każdej kulki uformować wałek, długości około 30 cm.
    Wałek zrolować dłońmi. Położyć dłonie na końcach i wykonywać ruchy
    w przeciwnych kierunkach. Jedną dłonią do siebie, a druga od siebie.
  • Pączki koreańskie 5. Następnie złączyć oba końce nad blatem. Pączek sam zacznie się zwijać.
    Teraz możemy go okręcić w tym kierunku w którym się zwija, jeszcze dwa, trzy razy. Ważne jest, żeby dobrze skleić końce, ponieważ podczas smażenia, mogłyby się rozkleić.
  • Pączki koreańskie 6. Kiedy wszystkie pączki miałam już skręcone, pierwsze osiem które zrobiłam,
    przewróciłam na druga stronę, żeby z obu stron równo urosły. Przykryłam ściereczką. Przygotowałam patelnie z olejem. Kiedy olej się podgrzewał, przełożyłam druga część pączków. Smażenie zaczęłam od tych, które wcześniej przełożyłam, a te późniejsze spokojnie sobie rosły.
  • Pączki koreańskie 7. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony, na nie wielkim gazie.
  • Pączki koreańskie 8. Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
    Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować