1.Pączki: drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiewamy, masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy mikserem z końcówkami z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto wykładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Po tym czasie krótko wyrabiamy.
2.Ciasto wykładamy na stolnicę lub blat kuchenny oprószoną mąką wałkujemy na placki o grubości ok. 2 cm. i szklanką wykrawamy kółka, lekko spłaszczamy i nakładamy dżem, zlepiamy i formujemy pączki lub napełniamy pączki szprycą po ich usmażeniu i ostudzeniu. Odstawiamy na stolnicę oprószoną mąką do ich wyrośnięcia.
3.Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
4.Lukier: Cukier puder mieszamy ze śmietaną i maczamy w nim pączki.
Komentarze