Krupnik z suszonymi grzybami, czosnkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną i rozgrzewającą zupę. Krupnik możemy przygotować na wiele sposobów. Do mojego dodałam suszone grzyby. Polecam.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    3 średnie ziemniaki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g parzonego boczku
    1 łyżka masła
    1 op. krupniku ( kasza jęczmienna, warzywa suszone )
    1 l wody
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    garść suszonych grzybów
    woda do grzybów
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z suszonymi grzybami, czosnkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Cebulę i czosnek obieramy i razem z boczkiem kroimy w kosteczkę.
    Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka razem z zielem angielskim i suszonymi grzybami. Wsypujemy opakowanie krupniku i gotujemy do miękkości. Na maśle przesmażamy cebulę, czosnek i boczek przez kilka minut i dodajemy do zupy.
    Ugotowany krupnik doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować