Schab pieczony w kapuście kiszonej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne jednogarnkowe danie.Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    1 szkl bulionu lub rosołu
    1 marchewka
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    6 kotletów schabowych
    sól do oprószenia mięsa
    pieprz do oprószenia mięsa
    1 duża cebula
    100 g boczku
    olej do smażenia
    duże naczynie żaroodporne
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab pieczony w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbijamy i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do lodówki.
    Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka, dodajemy startą marchewkę, przyprawy i dolewamy bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy.
    Schabowe smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek na złoty kolor.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy kolejne warstwy : połowę kiszonej kapusty, smażone kotlety, przesmażona cebula z boczkiem, reszta kiszonej kapusty.
    Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować