Ozory w galarecie

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Zdrowa przystawka

  • 30 min

Składniki:

  • 4 ozory wieprzowe
    4 jajka
    marchew
    pietruszka
    1 paczka żelatyny
    sól. pieprz
    przyprawa uniwersalna
    czosnek
    4 liście laurowe
    kilka kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ozory w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ozory w galarecie 1. Ozory dokładnie umyć i ugotować do miękkości z liściami laurowymi i zielem angielskim. Warzywa umyć, pokroić w paseczki (julienne), ugotować w osobnym garnku, odcedzić ale wywar zostawić.
    Jajka ugotować na twardo. Pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniach.
  • Ozory w galarecie 2. Ozory wyjąć z wywaru, ostudzić, oczyścić ze skóry i pokroić w kostkę.
    Ułożyć na jajkach, a na nich warzywa. Można również dodać np.groszek, brokuły lub inne warzywa.
  • Ozory w galarecie 3. Wywar z ozorów połączyć z wywarem z warzyw, rozpuścić w nim żelatynę i doprawić do smaku.
    Zalać ozory wywarem, zostawić do ostygnięcia.
    Zimne włożyć do lodówki do zatęgnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować