Owsianka to najzdrowsze śniadanie dla każdego.Można ją przygotować w taki sposób,aby wyglądała apetycznie,kusiła zapachem i smakiem. Mam w rodzinie diabetyków, dla nich przygotowuję wersję bez cukru.
4.38 (191 ocen)
Porady
1)Dla diabetyków serwuję owsiankę z jabłkiem i syropem z agawy.Należy pamietać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu. Nie dodaję przyprawy do szarlotki (przeważnie zawiera ona cukier),alternatywą jest cynamon.Zamiast syropu z agawy można dodać (po ugotowaniu owsianki) odrobinę słodzika do smaku.Jabłko można skropić sokiem z cytryny. 2)Osoby zdrowe, nie będące na diecie mogą też przygotować taką owsiankę, która jest bardzo zdrowa.Syrop z agawy zastąpić miodem naturalnym, a smak wzbogacić przyprawą do szarlotki.Owsiankę (osobie nie będącej na diecie) można podać z rodzynkami i daktylami, a także wodę zastąpić całkowicie mlekiem 3,2 %.
Komentarze