Owsianka bez cukru - śniadanie diabetyka

4.38 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 min

Owsianka to najzdrowsze śniadanie dla każdego.Można ją przygotować w taki sposób,aby wyglądała apetycznie,kusiła zapachem i smakiem. Mam w rodzinie diabetyków, dla nich przygotowuję wersję bez cukru.

  • 3 min

Składniki:

  • dla 3 osób (należy policzyć/podsumować wymienniki)

    8 łyżek płatków owsianych
    0,5 szklanki mleka 2 %
    0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    0,5 łyżeczki soli
    5 sztuk łuskanych orzechów włoskich
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka syropu z agawy (niekoniecznie)
    1 tarte jabłko (obrane)
Wystaw ocenę:

4.38 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Owsianka bez cukru - śniadanie diabetyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą,dodać sól,cynamon,gotować 4 minuty (mieszając).
  • 2. Owsiankę wymieszać z jabłkiem,orzechami,polać syropem z agawy.

Porady

1)Dla diabetyków serwuję owsiankę z jabłkiem i syropem z agawy.Należy pamietać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu. Nie dodaję przyprawy do szarlotki (przeważnie zawiera ona cukier),alternatywą jest cynamon.Zamiast syropu z agawy można dodać (po ugotowaniu owsianki) odrobinę słodzika do smaku.Jabłko można skropić sokiem z cytryny. 2)Osoby zdrowe, nie będące na diecie mogą też przygotować taką owsiankę, która jest bardzo zdrowa.Syrop z agawy zastąpić miodem naturalnym, a smak wzbogacić przyprawą do szarlotki.Owsiankę (osobie nie będącej na diecie) można podać z rodzynkami i daktylami, a także wodę zastąpić całkowicie mlekiem 3,2 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować