owsiane ciasteczka dla alergików

4.5 (140 ocen)

Pyszne owsiane ciastka, dodatki można dowolnie zmieniać w zależności kto na co ma uczulenie.

Składniki:

  • ok 400 gr płatków owsianych błyskawicznych
    2-3 łyżki kleiku ryżowego
    2-3 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 margaryny lub 1/3 szk oleju rzepakowego
    ok 1/2szk ciepłej wody lub mleka
    olejek waniliowy
    dodatki wg uznania np. wiórki kokosowe, orzechy, owoce kandyzowane, pokruszona czekolada, kawa rozpuszczalna albo rozgnieciony widelcem banan(ciastka są wtedy bardziej wilgotne w środku), ewentualnie inne świeże owoce lub kilka łyżek dżemu
    krówki lub polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Owsiane ciasteczka dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki zmielić blenderem lub rozbic wałkiem kuchennym przez ściereczkę, dodać resztę składników. Formować kulki i lekko spłaszczać dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min,aż nabiorą lekko złotego koloru. W rondelku rozpuścić krówki i udekorować polewą.

Porady

Małe,słodkie co nieco dla alergików.Ja robię w wersji dla bezglutenowców, daję mąkę kukurydzianą zamiast pszennej, jeśli ktoś jest uczulony na soję niech margarynę zastąpi olejem, na nabiał mleko- wodą. Kombinacji jest wiele, ja podsuwam pomysł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować