Owsiane ciasteczka

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne, przepyszne owsiane ciasteczka z dodatkiem żurawiny i kawałków czekolady. Upieczone raz, kuszą aby upiec je znów i znów...

  • 30 min

Składniki:

  • * 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
    * 180g miękkiego masła
    * 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
    * 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    * szczypta soli
    * 1 jajko
    * 100g suszonej żurawiny
    * 50g posiekanej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Owsiane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko zmiksować (tylko do polączenia składników).
  • 2. Z masy uformować niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), spłaszczyć dłonią, ułożyć na tacce i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
  • 3. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej w niewielkich odstępach schłodzone ciasteczka.
  • 4. Piec w temp. 180 stopni przez 15 minut.
  • 5. Po upieczeniu, ciastka pozostawić na 5 minut na blaszce. Po tym czasie przełożyć je na kratkę do studzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Płatki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować