Owocowy motyl

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam dekorować słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao

    Ciasto:
    6 białek
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej

    Masa:
    33 dag cukru
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 kostki masła
    6 żółtek
    2 szkl. mleka
    puszka ananasa w plastrach
    łyżka kakao
    sok z 1 cytryny
    czekolada mleczna

    Krem:
    2 op. kremu śmietankowego
    2 szkl. mleka

    Oraz:
    czerwona galaretka
    owoce (winogrona, pomarańcza, jabłko, kiwi, truskawki)
    2 waflowe rurki
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Owocowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy z resztą składników i dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki (23x34 cm) 30 minut w 180 °C.
  • 2. Ciasto: białka ubijamy, stopniowo wsypując cukry, orzechy i bułkę. Pieczemy
    ok. 40 minut w temperaturze 180 °C (blacha 23x34 cm).
  • 3. Masa: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a resztę mieszamy z mąką i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż budyń się zagotuje. Studzimy. Masło ucieramy z żółtkami i budyniem. Masę dzielimy na pół. Do jednej
    części dodajemy kakao i drobno pokrojoną czekoladę, a do drugiej sok
    z cytryny i pokrojone w małą kostkę ananasy (2 plastry odkładamy).
  • 4. Kremy ubijamy z mlekiem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.
  • 5. Owoce myjemy. Kiwi obieramy. Winogrona przekrawamy. Odłożonego ananasa kroimy w ćwiartki. Kiwi i pomarańcze kroimy w plastry. Z jabłka wycinamy liść: zaczynając od najmniejszego elementu, wycinamy
    równolegle 4 coraz większe, a następnie dekoracyjnie układamy. Czynność powtarzamy.
  • 6. Tort: z biszkoptów i placka wycinamy kształt motyla. Na jednego biszkopta wykładamy masę kakaową, na nią ciasto, jasną masę i przykrywamy biszkoptem. Układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką.
    Boki dekorujemy kremem. Z rurek robimy czułki motyla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować