Owocowa pianka z galaretek

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Doskonały, lekki deser, nie tylko na gorące dni. To doskonały deser dla dzieci i osób dbających o linię. W sezonie przygotowuję ją ze świeżymi owocami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - opakowanie galaretki truskawkowej,
    - opakowanie galaretki z owoców leśnych lub malinowej,
    - 400 ml jogurtu naturalnego,
    - 1,5 szklanki mieszanki owoców - truskawek, malin i borówek,
    - opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowa pianka z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml wody, a galaretkę z owoców leśnych (malinową) według przepisu na opakowaniu - w 500 ml.
    Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia.
  • 2. Owoce przebierz. W przypadku owoców mrożonych rozmróź je i osącz delikatnie na sicie, tak by zachować ich kształt.
    Szklankę owoców dodaj do galaretki z owoców leśnych, wymieszaj, rozlej ją do pucharków lub dużej salaterki i odstaw do stężenia.
  • 3. Resztę owoców pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem trzcinowym.
  • 4. Jogurt naturalny ubij, dodawaj porcjami ostudzoną, tężejącą galaretkę truskawkową. Wylej na stężałą galaretkę z owcami. Ponownie odstaw do stężenia.
  • 5. Gotowy, mocno schłodzony deser przybierz owocami w cukrze trzcinowym.

Porady

Piankę możesz także podać z kleksem bitej śmietany lub sosem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować