Otrębowa pizza z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja Teściowa stwierdziła, że to najlepsza pizza jaką w życiu jadła...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna przesiana (+ mąka do podsypania stolnicy): 2 szklanki
    - otręby pszenne prażone (czubata): 4 łyżki
    - mleko świeże: 0.8 szklanki
    - świeże drożdże: 3 dekagramy
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - dynia: 30 dekagramów
    - pikantny sos do pizzy: 1 sztuka
    - mozzarella kulka: 10 dekagramów
    - pomidor czerwony: 2 sztuki
    - parmezan: 1 sztuka
    - natka pietruszki świeża (gałązka): 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Otrębowa pizza z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy otręby, sól, 3 łyżki oleju oraz mleko z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i zagniatamy jeszcze 2-3 minuty. Zwijamy w kulkę i nacieramy odrobiną oleju. Wkładamy ciasto na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części i wykładamy spody tortownicy lub formy do pizzy. Podwijamy boki na wysokość 0,5 cm. Smarujemy ciasto sosem do pizzy. Układamy plastry pomidorów i posypujemy pokrojoną w talarki mozzarellą.
  • pizza z dynią 2. Dynię tniemy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw i rozkładamy na powierzchni ciasta. Posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed podaniem przybieramy listkami bazylii lub natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować