Ostre skrzydelka po kreolsku z salatka i pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) wszystkie przyprawy mieszamy razem (sol,pieprz,papryke slodka,ostra,pieprz kajenski,tymianek,oregnao,granulowany czosnek,granulowana cebulke.Oto nasz mix przypraw kreolskich.
2) skrzydelka marynujemy z 3lyzkach oliwy,1 lyzeczce miodu oraz powyzszych przyprawach.Dodajemy takze tabasco.Dobrze mieszamy i odstawiamy na tyle ile nam cierpliwosc pozwala.Najlepiej przez noc,ale ok godziny tez bedzie dobrze.
3) skrzydelka wyjmujemy, wykladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia,wkladamy nacieramy wszelkimi resztkami marynaty z miski,wkladamy do nagrzanego piekarnika 190C termoobieg na 30min.
4) w miedzyczasie salate myjemy i suszymy,przekladamy do miski. Do malego sloiczka dodajemy pozostala oliwe,miod i musztarde dijon.doprawiamy sokiem z cytryny,sola i pieprzem.mocno wstrzasamy,to nasz dressing.Pozostawiamy do ostatniego momentu zanim polejemy nim salatke.
5) pomidorki dzielimy na cztery grona,przyprawiamy je odrobina soli,pieprzu,oliwy. Wkladamy je na blaszke razem z kurczakiem na ostatnie 5minut pieczenia,tak aby lekko sie nagrzaly i skorka lekko pekla,od dolu nasiakajac sokami z marynaty i kurczaka:)
6) salate polewamy dressingiem,podajemy z gronem pomidorowow i porcja skrzydelek.
smacznego!
Porady
skrzydelka mozna oczywiscie przygotowac rowniez na grillu :)
Komentarze