Ostre ogórki z curry

4.99 (171 ocen)

  • 2 godz.

Ogórki, to moje ulubione warzywa. Lubię eksperymentować, poznawać nowe smaki, dzięki niezwykłym dodatkom, przyprawom. Ten przepis, to ulubiony mojego syna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków- najlepiej małych lub średnich
    3 cebule
    2 łyżki soli

    Zalewa:
    2 łyżeczki przyprawy curry
    2 łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu
    2 łyżeczki posiekanego koperku
    1 1/2 szklanki octu 10%
    1 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory Dodatki

Ostre ogórki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki trzeba pokroić w słupki ze skórką. Cebulę - w plastry.
  • Ogórki, cebula 2. Następnie warzywa przesypać solą, lekko wymieszać.
  • 3. Odstawić na 3 godz. Nie odlewać płynu. To największy błąd, wyrzucać, co cenne.
  • 4. Zalewa:
    Ocet z cukrem zagotować.
    Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i zalewą.
  • 5. Układać w słoikach- najlepiej małych lub średnich- wcześniej wyparzonych. Pasteryzować ok. 4 min. Odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Na drugi dzień wynieść do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.

Porady

Świeże, zdrowe, jędrne ogórki myjemy. Możemy je na jakiś czas zostawić w zimnej wodzie. Nie odlewamy cennego płynu spod ogórków. Ogórki z curry, to smaczny dodatek w zimie zamiast surówki do drugiego dania. Można spożywać do wędlin i kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować