Kurki duszone na maśle i oliwie z odrobiną soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i natką z rozpływającą się w ustach kremową kaszą pęczak i słonym parmezanem. Uwielbiam ten sposób na kurki, w sezonie mogłabym jeść codziennie :).
40 min
Składniki:
200 g kaszy pęczka
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g kurek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
parmezan
sól, pieprz
Orzotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki wkładam do durszlaka i przepłukuję pod silnym strumieniem wody, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Kaszę pęczak przepłukuję. Bulion podgrzewam w osobnym garnku. W dużym garnku rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 1 minutę, często mieszając. Dodaję kaszę, mieszam, smażę razem około minuty. Zmniejszam ogień, wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję aż się wchłonie często mieszając. Wówczas dodaję kolejną chochlę i tak do skończenia płynu (trwa to około 30 minut). W między czasie przygotowuję kurki. Większe przekrawam na pół, mniejsze pozostawiam w całości. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucam kurki, oprószam solą i pieprzem, duszę na małym ogniu przez 6-7 minut. Pod koniec posypuję natką. Kiedy kasza pęczak jest już gotowa wrzucam gotowe kurki (kurki puszczą wodę, jeśli całość nie odparuje to należy ją odlać przed dodaniem ich do kaszy), dodaję do smaku trochę parmezanu, mieszam, po chwili ściągam z palnika i nakładam, posypuję jeszcze odrobiną parmezanu.
Komentarze