Orzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko

4.41 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Nadeszła jesień.O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    130 g cukru
    80 g mąki tortowej
    27 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    5 - 6 dużych jabłek *
    3 galaretki jabłkowo - miętowe **
    1,2 litra wody
    1/2 cytryny
    Masa śmietankowa:
    400 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

4.41 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzeźwiające ciasto - zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.
    Masa jabłkowa:
    Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.
    Masa śmietankowa:
    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

Porady

* użyłam jabłek odmiany jonagold ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować