Hej kochani pamiętacie popcorn w słonym karmelu?
Kto robił wie że jest pyszny i godny polecenia.
Tym razem postanowiłam w ten sam sposób zrobić orzechy włoskie wzbogacając smak o chilli. Polecam
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150g orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczka soli i szczypta chilli
Orzechy włoskie w karmelu z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na średnim ogniu w głębokiej patelni rozpuścić cukier z wodą (należy mieszać cukier od czasu do czasu by się nie spalił).
Gdy z cukru powstał już karmel dodajemy masło sól oraz chilli. Do tak przygotowanej mieszanki wsypać orzechy i dokładnie wymieszać tak aby orzechy pokryły się całkowicie karmelem.
Przełożyć całość na papier do pieczenia a kiedy ostygnie połamać na mniejsze kawałki.
Można też od razu pojedynczo wyjmować orzechy tak jak w tym przypadku trzeba to jednak robić bardzo szybko co nie jest łatwe.
SMACZNEGO.
Komentarze