Orzechówka

4.49 (178 ocen)

  • 45 min

Bardzo skuteczna na wszelkie dolegliwosci zoladkowe.W moim domu stosowana od wielu lat.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg orzechów włoskich -ale zielonych, z białym mleczkiem w środku-takie orzechy zrywa się pod koniec czerwca,-poczatek lipca, zanim powstanie w łupinie orzech,
    1 kg cukru,
    spirytus-ilość zależy od ilości syropu jaką chcemy rozrobić
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Nalewki

Orzechówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy po zerwaniu należy umyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem.
    Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin.Syrop zlewamy np. do słoika.
  • 2. Rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tyg od rozcieńczenia można ja już spożywać.

Porady

Sam syrop(bez spirytusu) można przechowywac w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można polączyć ze spirytusem. Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, bo orzechy mocno brudzą ręce.!! W razie wystapienia dolegliwosci zoladkowych stosujemy 1 łyżkę nalewki.Nie popijamy niczym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować