Orzechowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagnieść z cukrem, cynamonem, masłem, migdałami, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm, powycinać gwiazdki.
2.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut. Ciasteczka nie powinny się zbyt przyrumienić.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z białka i cukru pudru przygotować gęsty, biały lukier.
4.Wierzchy gwiazdek smarować lukrem lub czekoladą, obsypywać posypką. Odkładać do zastygnięcia. Można też posmarowane czekoladą gwiazdki po zastygnięciu ozdobić białym lukrem.
Komentarze