Orientalny makaron orzo z groszkiem ma delikatny orientalny smak. Danie doskonałe do pracy do lunch box.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
imbir świeży ok. 2 cm
1 puszka mleczka kokosowego
2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu)
1 pęczek szczypioru
1 szklanka zielonego mrożonego groszku
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Orientalny makaron orzo z groszkiem (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 2 szklanki wody i zagotować. Imbir obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do gotującej się wody. Dolać do wody mleczko kokosowe i 2 szklanki makaronu. Doprawić solą i gotować makaron . Woda i mleczko kokosowe powinno się wchłonąć.
Na patelni rozgrzać oliwę. Makaron przełożyć z garnka na patelnię, docisnąć i wyrównać warstwę makaronu na patelni. Smażyć ok. 10 - 13 minut aż makaron zarumieni się na spodzie. Od czasu do czasu zruszyć makaron i ponownie wyrównać warstwę na patelni, w dalszym ciągu smażyć, aż następna warstwa się zarumieni. W międzyczasie pokroić szczypior i dodać do makaronu. Doprawić jeszcze raz solą. Do makaronu dodać groszek zielony. Od czasu do czasu mieszać i smażyć jeszcze ok. 15 min. Na koniec skropić sokiem z cytryny.
Komentarze