Oponki z serem

0 (0 ocen)

Mięciutkie, wilgotne i przede wszystkim proste do zrobienia, w sam raz na Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
    250 g tłustego twarogu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/3 – 1/5 szklanki cukru (w zależności czy lubimy mniej lub bardziej słodkie oponki)
    2 jajka
    5 łyżek śmietany 18 %
    +
    1 l oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Oponki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy twaróg (lekko rozgnieciony widelcem), jajka i śmietanę.
    Wszystko mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy (gdyby ciasto kleiło się do rąk należy dodać więcej mąki).
  • 2. Ciasto wykładamy na blat i rękami lub wałkiem rozciągamy je na placek o grubości około 1,5 cm. Ciasto może się kleić do rąk także należy je lekko podsypywać mąką.
    Szklanką wycinamy kółka a następnie np. zakrętką robimy dziurkę w kółku. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.
  • 3. Rozgrzewamy olej (nie może być za gorący bo oponki spalą się z wierzchu a będą surowe w środku). Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając kawałek ciasto na gorący olej – powinien ‚zaskwierczeć’ i wypłynąć na wierzch.
    Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 1,5 minuty na złoty kolor.
  • 4. Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować