Mięciutkie, wilgotne i przede wszystkim proste do zrobienia, w sam raz na Tłusty Czwartek.
Składniki:
250 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
250 g tłustego twarogu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 – 1/5 szklanki cukru (w zależności czy lubimy mniej lub bardziej słodkie oponki)
2 jajka
5 łyżek śmietany 18 %
+
1 l oleju do smażenia
Oponki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy twaróg (lekko rozgnieciony widelcem), jajka i śmietanę.
Wszystko mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy (gdyby ciasto kleiło się do rąk należy dodać więcej mąki).
2.Ciasto wykładamy na blat i rękami lub wałkiem rozciągamy je na placek o grubości około 1,5 cm. Ciasto może się kleić do rąk także należy je lekko podsypywać mąką.
Szklanką wycinamy kółka a następnie np. zakrętką robimy dziurkę w kółku. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.
3.Rozgrzewamy olej (nie może być za gorący bo oponki spalą się z wierzchu a będą surowe w środku). Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając kawałek ciasto na gorący olej – powinien ‚zaskwierczeć’ i wypłynąć na wierzch.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 1,5 minuty na złoty kolor.
4.Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze