Oponki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewam . Drożdże kruszę, dodaję po łyżeczce cukru i mąki i zalewam letnim mlekiem. Masło rozpuszczam i studzę. Do miski wkładam żółtka, dodaję cukier, masło i mus dyniowy. Miksuję. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Wyrabiam głądkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objetość. Następnie uderzam je kilka razy, by je odpowietrzyć i rozwałkowuję na gruby placek. Szklanką wycinam kółka, a kieliszkiem robię mniejsze otwory. Smażę na mocno rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuję pudrem.
Komentarze