Oponki serowe

4.99 (145 ocen)

  • 20 min

Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze - każdy je pokocha

  • 20 min

Składniki:

  • 300g twarogu
    1 łyżka cukru
    2 nieduże jaja
    1-1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać esencję i jaja, wymieszać, wsypać mąkę (1 szklanka) przesianą z sodą, wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.
    Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć na dłoni, zrobić po środku dziurkę. Oponki smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

Można usmażyć je również w wersji pączkowej, robiąc kulki, które podczas smażenia same odwracają się w rondelku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować