Oponki serowe

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Pyszne serowe oponki to karnawałowy deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej

    25 dag twarogu

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    2 łyżki spirytusu (wódki)

    1/3 szklanki cukru

    2 żółtka

    3 łyżki kefiru

    3 łyżki śmietany

    planta lub inny olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą, twaróg mielimy i dodajemy do mąki, dodajemy cukier, żółtka, kefir i śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy gotowe ciasto i rozwałkowujemy lub rozgniatamy je ręką na grubość ok 1,5cm.

    Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.
  • 3. Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok3 minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu. Na talerzy rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

    Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować