OPONKI SEROWE

5 (159 ocen)

  • 40 min

Wyszły przepyszne! Mięciutkie,serowe i zjedzone prawie na ciepło ;-)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 g białego półtłustego sera
    30 g cukru waniliowego
    4 żółtka
    250 ml 22% kwaśnej śmietany
    0,5 szklanki cukru
    szczypta soli
    1,5 łyżki octu
    1 łyżeczka sody
    cukier puder do posypania
    olej lub smalec
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OPONKI SEROWE 1. Przygotowałam składniki
  • OPONKI SEROWE 2. Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier waniliowy, sodę i szczyptę soli.
  • OPONKI SEROWE 3. Cukier,śmietanę.Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
    Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę.
  • OPONKI SEROWE 4. Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm
    i wykraiwywałam z nich kółeczka.
    W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek.
  • OPONKI SEROWE 5. Układałam na ściereczce.
  • OPONKI SEROWE 6. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • OPONKI SEROWE 7. Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi,które wchłonęły nadmiar tłuszczu.
    Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować