Oponki oszczędne

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo stara receptura, tylko smak pozostał ten sam. W prawdzie klasyk, ale nadal smakuje. Szybkie do wykonania.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    50 dag. mielonego białego sera
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki sody
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    papierowy ręcznik do osączenia
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki Ser

Oponki oszczędne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mąkę zagniatam z serem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, solą i sodką na jednolite ciasto . Ciasto wałkuję na grubość ok. 0,5 cm. , foremką wycinam koła, a w nich kieliszkiem mniejsze koła. Oponki smażę na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor.
  • jk 2. Na papierowym ręczniku, oponki osączam z nadmiaru tłuszczu. Posypuję cukrem pudrem.

Porady

Małe kółeczka, ze środka oponek też smażę, na takie mini pączki. Z porcji mam ok. 30 oponek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować