Oponki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyyycha!

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1/3 szkl. cukru
    250 g twarogu
    100 ml jogurtu greckiego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    aromat cytrynowy lub 2 łyżki soku z cytryny
    olej do głębokiego smażenia

    *lukier cytrynowy:
    -cukier puder
    -sok z 1 cytryny

Oponki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki 1. Twaróg zmielić lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z resztą składników.
    Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na ok. 1,5 - 2 cm. grubości i wykrawać kółka, z których następnie wykroić mniejsze kółeczka (ja te środki zostawiłam i również usmażyłam, wyszły mini pączki, ale można zagnieść i zrobić kolejną oponkę).

    Smażyć na głębokim oleju (ok. 180 stopni), odsączyć na papierowym ręczniku i wystudzone polać lukrem.

    *lukier:
    sok i cukier puder łączymy do uzyskania konsystencji gęstego lukru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy