Oponki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czy jest tu ktoś, kto ich nie lubi? Są przepyszne!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 500 g sera półtłustego
    * 500 g mąki pszennej
    * 100 g cukru
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * 4 żółtka
    * 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
    * 250 ml kwaśnej śmietany

    Dodatkowo:
    * olej do smażenia
    * mały kieliszek spirytusu
    * cukier puder do oprószenia

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu ponownie zagnieść.

    W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Komentarze

Podobne przepisy