OMLET z żurawiną i bananem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealny na śniadanie! Pyszny, lekki i bardzo puszysty omlet, podany z wytrawną żurawiną i słodkim bananem. Smaki równoważą się idealnie.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki twarożku (sernikowy lub bieluch)
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody*
    olej do smażenia
    2 łyżki konfitury z żurawiny błotnej
    1 banan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Omlet Śniadanie

Omlet z żurawiną i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, przy pomocy rózgi dokładnie je mieszamy. Dodajmy twarożek i łączymy jajka z twarogiem na jednolitą masę. Gdy zawartość naszej miski jest gotowa, dodajemy mąkę z sodą i mieszając energicznie doprowadzamy nasz omlet do odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy nasz omlet na patelnię i delikatnie rozprowadzamy go na całej jej powierzchni. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małej mocy grzania smażymy nasz omlet. Gdy nasz omlet nabierze złotego koloru, odwracamy je energicznym ruchem ~ zdejmujemy pokrywkę i patelnię przykrywamy dużym okrągłym talerzem. Omlet przerzucamy na talerz i następnie zsuwamy go na patelnię~ i ponownie przykrywamy pokrywką. Po paru minutach nasz omlet jest gotowy. Przekładamy go na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z żurawiną i bananem. Pycha!

Porady

soda zasadowa o wysokim PH – posiada ona szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i przetwórczym ale również w medycynie naturalnej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować