Omlet z ryżem i pstrągiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Śniadanie na bogato :)

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A:
    1/2 szklanki ryżu białego
    200 g fileta z pstrąga łososiowego
    100 g mrożonego szpinaku

    składnik podstawowy dodatkowy:
    6 jajek

    składniki robocze:
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    kurkuma
    masło
    sok z cytryny
    oliwa
    sól z szafranem

    do dekoracji:
    szczypiorek

Omlet z ryżem i pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uduszony pstrąg 1. Rybę skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać sola i pieprzem, a następnie obsmażyć z obu stron i podlać wodą, żeby doszła pod przykryciem. Kiedy ryba ostygnie obrać ją ze skóry i rozdrobnić.
  • 2. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać solą i pieprzem. Ryż ugotować w wodzie z solą szafranową.
  • omlet
3. 3 jajka roztrzepać z solą, pieprzem i kurkumą. Wylać na patelnię z rozpuszczonym masłem.
  • nadzieniem omletu 4. Kiedy omlet zacznie się ścinać, na jedną jego połowę wyłożyć po połowie ryby, szpinaku i 2-3 łyżki ryżu.
  • gotowy omlet 5. Omlet złożyć i podawać posypany szczypiorkiem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy