Omlet z papryką i chorizo

0 (0 ocen)

  • 15 min

Omlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędn

  • 15 min

Składniki:

  • 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa
    3 jajka
    1/3 strąka czerwonej papryki
    ½ średniej białej cebuli
    ½ małej cukinii
    około 100g kiełbasy chorizo
    łyżka mąki
    łyżka mleka
    sól, czarny pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Omlet z papryką i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów.
    Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo.
    Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem. Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować