Oryginalnie przepis powstał w Austrii, gdzie podaje się go ze śliwkami. Ja jednak nieco zmieniłam i podałam swój omlet cesarski z syropem klonowym i wiórkami kokosowymi. Omlet jest doskonałym pomysłem na śniadanie.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
20 g cukru
20 ml mleka
20 g mąki
2 żółtka
2 białka
cukier puder
masło do smażenia
Omlet cesarski z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i mąkę. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z utartymi składnikami. Masło rozpuścić na patelni. Wylać masę jajeczną na mocno nagrzaną patelnie i smażyć po obu stronach na rumiano. Zdjąć z patelni i pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze