Polecam zielonego omleta, wspaniały bazyliowo-szpinakowy z mozzarellą i pomidorkami.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
patelnia śr 24 cm
5 jajek
2-3 łyżki mąki
łyżeczka masła i oliwy do omleta i podobnie do szpinaku.
szpinak świeży lub mrożony liściasty - 500-700 g
2 gałązki świeżej bazylii
10 pomidorków małych
mozarella 200 g - kulki
sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
Omlet bazyliowo-szpinakowy z pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni przesmażyć szpinak z dodatkiem czosnku wyciśniętego, masła i oliwy oraz soli i pieprzu. Delikatnie mieszać,aby struktura została.
2.2. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, wylać masę na omleta i smażyć omleta na wolnym ogniu, rozłożyć szpinak, liście bazylii, kulki mozzarelli i przekrojone pomidorki. Przykryć i smażyć do roztopienia mozzarelli. Przyprawić do smaku.
Smacznego
Komentarze