Ogórkowa z dynią i ryżem

0 (0 ocen)

Pyszna, pożywna ogórkowa z dynią i mięsną wkładką.

Składniki:

  • - 2 udka z kurczaka
    - 2 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - 10 ziaren pieprzu
    - pęczek włoszczyzny
    - 1 kostka rosołowa
    - 5 dużych ziemniaków
    - 2 duże marchewki
    - 4 łyżki ryżu
    - 7 dużych ogórków kiszonych
    - 40 dag dyni
    - pęczek posiekanego koperku
    - sól, pieprz.

Ogórkowa z dynią i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opłukaną włoszczyznę i kostkę rosołową. Gotujemy ok. 15 minut.
  • 2. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy wraz z ryżem i gotujemy do miękkości. Mięso oddzielamy od kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
  • 3. Dynię obieramy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy wraz z koperkiem. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy