Ogórki z piekła rodem

4.5 (160 ocen)

  • Dla 8 osób

Pyszne, pikantne ogórki ze świeżymi papryczkami.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na zalewę:

    8 papryczek pepperoni

    2 główki czosnku

    2 litry wody

    500 ml octu winnego

    1 szklanka cukru

    10 łyżek oleju

    Pozostałe składniki:

    5 kg ogórków gruntowych

    4 łyżki grubej soli

    8 litrowych słoików z zakrętkami
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką), wkładamy je do dużej miski i zasypujemy czterema łyżkami soli morskiej. Mieszamy i pozostawiamy na minimum sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy dużą łyżką.

    Papryczki oraz obrane ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, octem, olejem oraz dodajemy cukier. Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

    Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 stopni.

    Po sześciu godzinach odlewamy wodę z ogórków i przekładamy je do gorących słoików.

    Wypełnione zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (choć podobno tych akurat nie trzeba, ale ja wolałam nie ryzykować ;)) przez dziesięć minut. Odstawiamy na całą noc na zakrętce. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Pepperoni Warzywa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować