Ogórki z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką), wkładamy je do dużej miski i zasypujemy czterema łyżkami soli morskiej. Mieszamy i pozostawiamy na minimum sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy dużą łyżką.
Papryczki oraz obrane ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, octem, olejem oraz dodajemy cukier. Zalewę doprowadzamy do wrzenia.
Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku przez dziesięć minut w temperaturze 180 stopni.
Po sześciu godzinach odlewamy wodę z ogórków i przekładamy je do gorących słoików.
Wypełnione zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (choć podobno tych akurat nie trzeba, ale ja wolałam nie ryzykować ;)) przez dziesięć minut. Odstawiamy na całą noc na zakrętce.
Komentarze