Ogórki z kurkumą

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Ogórki te od wielu lat cieszą się wielkim powodzeniem w naszej rodzinie. Często goszczą na naszym rodzinnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
    6 szklanek wody
    1 łyżeczka gorczycy
    kilka liści selera
    1 szklanka octu
    40 dag cukru
    1 cebula
    3 łyżki soli
    15 gr przyprawy kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry lub w słupki.
  • 2. Z octu, wody, cukru, kurkumy i soli zagotować zalewę.
  • 3. Na dnie słoików ułożyć liście selera i posypać gorczycą.
  • 4. Następnie układać ogórki,a na ich wierzch układać plastry cebuli.
  • 5. Gotowe ogórki zalać zimną zalewą,a następnie gotować 10 min.
  • 6. Ogórki powinny stać w słoikach przez 2 tygodnie.

Porady

Najlepiej wybrać większe ogórki, czy takie które nie nadawaj się na kiszone lu konserwowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować